søndag 11. januar 2015

Bevar ditt hjerte fremfor alt det du bevarer.

Kjæreste, denne er til deg. Takk for all tålmodighet du har vist meg.

Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg er den gyldne regel vi lærer som barn. Også sagt på en litt annen måte er å elsk sin neste slik du elsker deg selv. I det ligger det et budskap vi kanskje ikke tenker så mye over, og det er at vi også må kunne elske oss selv.

Av og til bemerker jeg meg detaljer rundt meg som får meg til å fundere over livet. Overskriften idag kommer blant annet fra teksten på en telysholder som noen jeg kjenner har i sin stue. En dag jeg satt hos frisøren la jeg også merke til at det hang små lapper under speilene der det stod forskjellige utsagn. På lappen under mitt speil stod det:" Når du tar deg selv i å smile uten at andre ser deg, ja da mener du det virkelig!". Det jeg skriver om i dette innlegget handler om hva som får meg til å smile i min egen lille stue, uten tilskuere, med hendene foldet og korset rundt halsen. 

Jeg forstår et menneske slik at alt starter innenfra.

Jeg skal fortelle fra min egen erfaring hva betydningen av det et hjerte er fylt med, enten glede eller smerte, også vil bli hele ditt vesen omkring andre. Jeg gir en solid takk til min forlovede som aldri stoppet å tro på meg. Det å tro på andre mennesker kan bli et alfa og omega hvis et menneske skal kunne mestre de små og store tingene i hverdagen. Så fort noen ikke forteller deg at dette kommer du til å klare, kan jeg også garantere at innsatsen blir deretter. Kjenner du noen som har det tungt, kan du gjøre mye for å forbedre hans eller hennes situasjon, og det med ganske enkle grep. Det hele starter med å vise at du tror på vedkommende. Gjør man det, vil vedkommende mest sansynlig begynne å tro på seg selv igjen.

Når jeg ser tilbake på tiden jeg hadde det som tyngst, ser jeg  en person jeg ikke ønsket å være. Jeg var en dårlig utgave av meg selv. Jeg hadde strevd så lenge med søvn, i tillegg  hadde jeg et selvbilde som var på bunn. Det var sorte hull innvendig som jeg konstant kjente på, og som sa meg at noe ikke var slik det skulle. Når jeg hadde det på denne måten, var jeg ikke den utgavene jeg selv strebet etter å være. Jeg var en person det var vanskelig å forholde seg til. Jeg var så trist, sint og konstant negativ. Du kan bare forestille deg hvordan det er å bo sammen med en slik person.

Jeg mente livet skulle leves på den motsatte måten av hva jeg trodde var som gjorde at jeg følte meg trist. Det var slik fordi jeg klarte ikke å ha det bra med meg selv. Det førte også til at jeg ikke klarte å glede meg over bra ting som skjedde i min forlovedes liv. Jeg ble mere trist jo mere glede som skjedde rundt han. Det var for vondt å se at den andre hadde det godt, mens jeg selv strevde med lasten på ryggen. Jeg tror at jo mer smerte vi har innvendig, jo mer i forsvarsposisjon, sjalu, selvopptatt, negativ, svak og sensible blir vi. Derfor tenker jeg at det som angår deg selv fort kan bli til noe som også angår andre. Jeg var jo et levende bevis på akkurat det.

Hvis vi ønsker å være noe for andre, må vi bruke oss selv. Det å være oppmerksom og høre om hvordan andre rundt oss egentlig har det, må være noe av det viktigste vi kan gjøre her på jorden. Et menneske som føler seg hørt og sett føler seg også verdsatt. Denne verdien ovenfor seg selv må være på plass hos den enkelte for at den enkelte selv også skal begynne å se andre rundt seg. Jeg tror personlig det skjer mye vondt i verden fordi det er så mange mennesker som ikke har denne verdien på seg selv. Og at det fører til at disse menneskene i bunn og grunn lider og derfor gjør vonde handlinger mot andre. Et menneske som ikke har lært å elske seg selv, klarer naturligvis ikke å elske andre slik det burde. 

Jeg pleier å be en bønn jeg etterpå har lyst til å dele her inne. Jeg ber den for å hele tiden minne meg selv på hva det er jeg trenger å være. Jeg gjør det fordi jeg vet det er min medisin for sjelen og for hele det livet jeg lever. Det fremkommer nå at jeg er troende. Jeg ble kristen i mitt voksne liv, og har begynnt på en åndenlig reise der jeg endelig snart kan kalle meg for katolikk. Jeg kan sikkert i et senere innlegg fortelle hvordan det startet hvis den som leser er interessert?  :-) (i så tilfelle, gi meg et lite vink). Det skal sies i denne sammenheng at jeg ikke en eneste dag siden jeg tok det valget har vært i tvil eller angret. I største deler av livet mitt har jeg vært en ikke-kristen, og når jeg ser hvilken nødvendighet Gud har gjort i mitt liv, og hvilke endringer Han gjorde for meg, så kan jeg ikke være foruten.

Når jeg sier kristen er det nok mange som klør seg i hodet og lurer på om kokko i pappen flyr rundt på egen hånd. Men for meg er det et vakkert mysterium der jeg ikke kan forstå alt. Jeg kan forstå såpass mye til at jeg tror på at dette er den eneste Sannheten som eksisterer. Ingen evolusjonsteori, vitenskap alene, eller andre påstander om at livet stopper opp den dagen vi dør kan lære meg det samme om livet som det jeg har lært gjennom Sannheten.

Men hva betyr egentlig å elske sin neste? En av de tingene jeg har lært, er at det i et forhold betyr i all hovedsak å elske sin neste fritt. Vi kan aldri eie en person. Jeg gjorde noe som var galt der jeg fanget min neste. Jeg ville være på en helt annen måte, men jeg klarte ikke fordi jeg var så tynget av en innvendig smerte. Hele tiden innså jeg at den veien jeg gikk var helt feil. Det kom ingenting godt ut av det. Min neste innkludert meg selv led under dette. Jeg var ulykkelig og ble tilskuer til at min nærmeste gled mer og mer vekk fra meg. Jeg klarte ikke å pleie meg selv og hvertfall ikke kjærligheten oss i mellom.

Her kommer min personlige bønn inn:

Kjære Gud. 
Inspirer, lær, og veiled meg 
til å alltid elske uselvisk. 
Slik du sendte Din sønn som
er vårt forbilde, og som døde 
for hele menneskehetens skyld.
                                               


Hver eneste bønn blir hørt. Jeg var også sikker på at min også ville bli hørt. Så med sin kjærlighet lærte Han meg, og lærer meg fortsatt disse tingene. Det å elske meg selv og min neste fritt, det ble hele veien til freden jeg trengte i mitt liv. Det ble nøkkelen til å kunne gå fra å være ulykkelig til å bli lykkelig. Noen ganger feiler jeg, og derfor trenger jeg å be bønnen ofte.

Tenk over hvor glade vi mennesker er når vi klarer å glede andre, som for eksempel når vi liker å overaske andre med gaver. Det ligger også mye helbredelse for den enkelte å være noe for andre mennesker. Det gir oss en følelse av oppriktig glede. Hvorfor det er slik er heller ikke så vanskelig for meg å forstå. Vi er skapt slik i menneskets natur. Jeg tror altså vi er Guds barn. Og hvem er Gud? - Gud er kjærlighet. Alt hva Gud har skapt er derfor grunnleggende godt. Det betyr at når vi mennesker er gode med hverandre så opplever vi denne kjærligheten som er alt hva vi trenger i våre liv. Vi er Guds eget verk. Sier vi Ja til Guds kjærlighet sier vi også ja til selve livet. Det evige liv.-Nå er det deilig å avslutte med å si et høyt og oppriktig, AMEN! ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar